witam zrobilem sobie morfologie krwi.Wyniki badan wskazały podwyzszony poziom hematokrytu HCT 55.5H% (norma 35-50) i hemoglobiny HGB 19.1% (norma 11-16.5) lekarz od razu zapytał czy brałem jakis doping, nie brałem nic poza suplemantami(gainer nutrenda hehe) dr skierwał mnie na badania cukru( w normie czyli trzustka ok) badania kwasu moczowego ( [...]
W jednym ze swoich poprzednich artykułów przedstawiłem wyniki badania określającego wpływ przygotowań do zawodów kulturystyki naturalnej na aspekty zdrowotne, ze szczególnym zwróceniem uwagi na zmiany hormonalne. http://potreningu.pl/articles/2790/zmiany-parametrow-zdrowotnych-podczas-przygotowan-do-zawodow-kulturystyki-naturalnej Dziś chciałbym [...]
Jak uchronić się przed infekcją? Jakie substancje zawarte w suplementach diety pomogą nam ustrzec się przed przeziębieniem? W okresie jesienno-zimowym nasz organizm jest narażony na różnego rodzaju infekcje. W Internecie, w czasopismach szukamy rozwiązań jak walczyć z przeziębieniem, grypą, osłabieniem naszego układu odpornościowego. Z gąszcza [...]
witam zrobilem sobie morfologie krwi.Wyniki badan wskazały podwyzszony poziom hematokrytu HCT 55.5H% (norma 35-50) i hemoglobiny HGB 19.1% (norma 11-16.5) lekarz od razu zapytał czy brałem jakis doping, nie brałem nic poza suplemantami(gainer nutrenda hehe) dr skierwał mnie na badania cukru( w normie czyli trzustka ok) badania kwasu moczowego ( [...]
Wydawać się by mogło, że samo spożycie płynów będzie rzutować na to, jak przebiegać będzie trening i jak nasze możliwości wysiłkowe będą się kreowały. Jednak okazuje się, że nie tylko fakt spożycia płynu ma znaczenie. Ważna jest również jego temperatura. Otóż jak pokazują badania, spożywanie zimnych napojów zwiększa wytrzymałość sportowców. [...]
Tak często się mówi o zdrowym stylu życia, prawidłowej diecie, regularnej aktywności, że można by pomyśleć, że większość naszego społeczeństwa uważa to za coś normalnego i stosuje podstawowe zasady zdrowego stylu życia. A jak jest w rzeczywistości? Z pewnością zależy to od wielu czynników, ale niedawne badanie przeprowadzone przez Oregon State [...]
Niedawno w serii badań wykazano, iż potencjał ochronny dla wątroby posiada ashwagandha (witania ospała), której do tej pory nie łączono z możliwością takiego oddziaływania. W ostatnim czasie okazało się również, iż podobne właściwości może posiadać kofeina. A przecież tej substancji nie wiąże się z ochroną wątroby, nikt o tym wcześniej nie [...]
Wcześniejsze badania wykazały korzystny wpływ regularnych ćwiczeń siłowych w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. Naukowcy chcieli się dowiedzieć, czy pojedynczy trening też może przynosić korzyści zdrowotne. Przegląd badań naukowych Aby wyjaśnić, jak trening wpływa na czynniki ryzyka metabolicznego, naukowcy dokonali przeglądu literatury. [...]
Kurkumina to jedna z popularniejszych przypraw. Charakteryzuje się ona intensywnym żółtym kolorem, który przenosi na produkty, z którymi się styka, oraz dość specyficznym smakiem. Jej zdrowotne właściwości od wieków są wykorzystywane w medycynie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych, w lepszym gojeniu się ran i [...]
Czy aplikacja zainstalowana na telefonie może pomóc walczyć z cukrzycą typu 2? Badanie kliniczne przeprowadzone w Singapurze obejmowało 305 osób dorosłych z cukrzycą typu 2 i wskaźnikiem masy ciała (BMI) 23 lub wyższym, którzy znali język angielski i mieli dostęp do smartfona. Uczestnicy zostali zrekrutowani między 3 października 2017 r. a 9 [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć. Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]
Wśród kobiet cierpiących na raka jajnika, które piją codziennie filiżankę zielonej herbaty odnotowuje się o połowę mniej zgonów, niż wśród kobiet, które herbaty nie piją. Zespół chińskich i australijskich epidemiologów doszedł do tego wniosku w badaniu opisanym w International Journal Cancer. Badania Naukowcy przebadali 254 kobiet pochodzących z [...]
Cóż, jeśli chcesz wiedzieć w największym skrócie: otyłość powiązano z różnorakimi rodzajami nowotworów. Przykładowo pacjentki z rakiem piersi miały 45% więcej tłuszczu wisceralnego, w porównaniu do grupy kontrolnej. Ponadto istnieją duże wątpliwości odnośnie substancji, np. karmelu czy cukru, zawartych w wielu popularnych napojach. Każda [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
Zielona herbata słynie ze swoich korzystnych dla zdrowia właściwości. Pijąc herbatę lub suplementując ekstrakt z zielonej herbaty w formie kapsułek z pewnością liczysz na poprawę zdrowia i zgrabną sylwetkę. Okazuje się, że lepsze efekty uzyskasz jeśli będzie to robić na pusty żołądek. Australijscy dietetycy opublikowali wyniki swoich badań w [...]
Stewia jest naturalnym słodzikiem 200-300 razy słodszym od cukru. Szereg doniesień naukowych wykazało, że preparaty ze stewii lub jej wyizolowane związki mogą wywierać kilka efektów prozdrowotnych, na przykład: przeciwdrobnoustrojowe / przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, przeciwnadciśnieniowe i przeciwzapalne, przeciwpróchnicze oraz działanie [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetworzonych, które zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego [...]
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. W jednym z badań u [...]
Kawa wykazuje wielorakie działanie prozdrowotne i jest wiązana np. ze spadkiem ryzyka pojawienia się cukrzycy. Naukowcy doszli do wniosku, że nawykowe spożywanie kawy wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Uczestnicy badania, którzy wypijali 4-6 filiżanek lub nawet 6-7 filiżanek kawy dziennie, byli narażeni na mniejsze ryzyko cukrzycy typu [...]